Vergroot het bereik van je Zigbee netwerk met een Zigbee router.
Wanneer het bereik van je Zigbee coördinator wat tegenvalt, vallen sommige sensoren buiten je Zigbee netwerk. Vervelend, want van die sensoren kun je geen informatie ontvangen. Je kunt de mesh verbeteren en vergroten door middel van een door 230v gevoed apparaat, zoals een lamp. Die treden ook op als Zigbee router en vergroten je bereik en versterken je meshnetwerk, maar het kan ook anders. Met wat goedkope hardware en wat gratis software.
Wat heb ik nodig om een Zigbee router te maken?
We gaan een Zigbee router maken op basis van het CC2531 USB stickje (sniffer). Op deze stick gaan we een firmware flashen die zich gedraagt als Zigbee router. De stick kun je vervolgens toevoegen aan je bestaande netwerk en het bereik vergroten. De stick heeft alleen 5v usb spanning nodig, dus je kunt ‘m in bijvoorbeeld een telefoonlader doen op een plek waar je het bereik wilt vergroten.
- CC2531 USB Zigbee stick
- CC Debugger met downloader cable
- Firmware
- SmartRF software (gratis) voor Windows
- Zigate of andere Zigbee gateway en je smarthome besturing zoals bijvoorbeeld Domoticz. (ten tijde van schrijven Zigate plugin versie 4.6.001 en domoticz 4.10998)

Tip:
Mocht je een tweede stick willen maken, dan heb je alleen de firmware en een extra CC 2531 USB sniffer nodig.
De CC debugger en de downloader cable heb je alleen nodig tijdens het flashen van de firmware op de stick. Daarna werkt de stick standalone.
Wat is een Zigbee meshnetwerk?
Zigbee is een communicatieprotocol (een soort manier van praten) die ervoor zorgt dat je slimme apparaten met elkaar kunnen verbinden. Zigbee maakt gebruik van de meshtechniek, waar je tegenwoordig steeds meer van hoort. Ook bij internetrouters wordt er steeds vaker gebruik van gemaakt. Een meshnetwerk betekent dat elk apparaat in verbinding staat met minimaal twee andere (gevoede) apparaten. Hoe meer onderlinge verbindingen tussen sensoren, lampen en de coördinator, hoe sterker en betrouwbaarder je netwerk is. Dit heeft grote voordelen ten opzichte van bijvoorbeeld 433Mhz (RFXcom) apparaten, bijvoorbeeld dat commando’s altijd aankomen.
Flashen van de firmware op CC2531
Benodigde tijd: 30 minuten.
Om de stick te laten functioneren als Zigbee router moeten we speciale firmware op de stick flashen. Dat kun je doen door de stick met de CC Debugger en je PC te verbinden. Doe dat nog niet, installeer eerst alle software op je PC of laptop met Windows.
- Flash software installerenDownload en installeer SmartRF Flash programmer (NIET V2). De software is gratis maar je hebt een account nodig om het te downloaden. Omdat ik geen zin had in een nieuw account aan te maken, heb ik gebruik gemaakt van bugmenot. Hier kun je voor veel van dit soort websites even een account lenen.
- Installeer driversInstalleer de CC debugger driver op je PC. Check voordat je doorgaat of de installatie van de driver geslaagd is in apparaatbeheer.
- Sluit alles aan. Sluit nu de CC debugger aan op de downloader cable en steek de USB sniffer in je PC. Sluit de kabels aan zoals op onderstaande foto. Steek nu de USB van de CC debugger in je PC. Het lampje op de CC Debugger gaat rood branden.
- Reset de CC debuggerReset de CC debugger door op de knop te drukken. De led wordt groen.
- Download de firmwareDownload de Zigbee router firmware. Voor de standalone stick gebruik je “router-cc2531-std”. De andere firmwares ondersteunen nog monitoring en seriële functies die ik niet gebruik.
- Flash de firmwareStart SmartRF Flash Programmer op, stel het in zoals op onderstaande screenshot, en klik op Perform Actions. Wanneer het flashen klaar is, kun je de kabels loshalen en de USB verbindingen verbreken.
- Klaar!Verwijder de kabels en sluit de software af.
Flashen moeilijk?
Om het je makkelijk te maken kan ik je tegen een kleine vergoeding een CC2531 met geflashde firmware leveren eventueel inclusief nette 3D geprinte behuizing! Laat een reactie achter onderaan het artikel!
Zigbee router toevoegen aan je netwerk
Steek je CC2531 in een USB poort van een telefoonlader of ander apparaat waar je nog goed bereik hebt met je Zigbee netwerk. Als je de stick op een plek situeert waar je slecht bereik hebt, heeft de stick ook slecht bereik met de coördinator. Dat gaat je bereikprobleem niet oplossen. De router moet genoeg overlap hebben met een gebied waar nog goede Zigbee dekking is wat ie kan versterken. De stick start op en daarom begint het rode ledje te knipperen.
Verbinding maken…
Omdat we de CC2531 router stick met de Zigbee coördinator (bijvoorbeeld de Zigate) gaan verbinden, zet je die nu in de “Permit Join” modus. Als je dat gedaan hebt, druk je daarna voor 5 seconden op het knopje waar SW2 (S2) bij staat. De stick en het netwerk gaan nu verbinding maken, de reden dat de led nu 1x per seconde knippert.


De rode led gaat 1x per 4 seconden knipperen als de apparaten met elkaar verbonden zijn. Wanneer je de stick gebruikt in combinatie met een Zigate en domoticz is er nu een nieuw switch apparaat aangemaakt.
Test de Zigbee verbinding
Druk je nu op het knopje SW1, dan zie je in domoticz de switch op On springen. Daarbij springt de groene led tegelijkertijd ook aan. Druk je in domoticz op de switch, gaat het lampje op de stick uit. De verbinding werkt! De Zigbee router kan vanaf nu met sensoren worden verbonden en zo je netwerkbereik vergroten.
Opnieuw koppelen van sensoren
Probeer je nu de sensoren waar je bereikproblemen mee had opnieuw toe te voegen, houd dan de sensor dichtbij de router. Op die manier forceer je de sensor met de router te verbinden. Op onderstaande screenshot kun je zien dat device ‘droger’ via de CC2531 router gekoppeld is met de Zigate.
Het werkt!
De stick werkt en vergroot nu direct het bereik van je Zigbee netwerk. Doordat je zo de printplaat kunt aanraken is de stick erg gevoelig voor beschadigingen en kortsluiting. Het leek mij beter om er een nette behuizing omheen te maken. Door middel van een 3D printer heb ik een mooie behuizing gemaakt. Wil je ook een stickje met mooie behuizing? Laat een reactie achter!