Automatisch prullenbak

Vaak wordt er in het onderwijs gezegd dat kunnen onze leerlingen niet. Wat niet, is dan de vraag. Dat is veel te moeilijk voor ze, voor wie dan, de leerling of docent? Heb vertrouwen in de leerlingen ze kunnen best veel en hoeveel kunnen ze best zelf aangeven. Ook zo bij dit project waar de leerlingen zijn gaan ontwerpen.

Bij het ontwerpproces moet alles goed gekaderd zijn, geef ze houvast door een beschrijving of stappenplan en heb vertrouwen in ze. Als je merkt dat de kadering te strak of soepel is, durf de kaders dan aan te passen. Geef de leerlingen hierin sturing en leg uit waarom en hoe. Geef ze de gelegenheid om vragen te stellen en vooral fouten te maken.

Bij dit project zijn 5 kader-leerlingen gaan onderzoeken wat kan er verbeterd worden aan een bestaand product. Ze hebben een lijst gemaakt van verschillende thema’s (onderwerpen). Hierbij moesten ze ingedachte houden dat er iets terug moest komen van het profiel PIE. De verwachting was wat ze alle kanten uit zouden schieten, maar heb ze het vertrouwen gegeven. Het verliep erg goed en ze maakte zelf kaders om niet het doel uit het oog te verliezen. Uit deze lijst hadden ze een prullenbakje gekozen. Deze zijn ze met de methode methodes ontwerpen verder gaan verbeteren. Niet alle onderdelen van het methodes ontwerpen hebben de leerlingen gedaan, waarom staat in het verslag. Wat erg belangrijk was dat ze plezier hadden, dit uitte zich dat ze naast hun PIE-uren ook in eigen tijd hieraan gewerkt. Dit zegt wel iets.

Het uiteindelijk product is een automatisch prullenbakje geworden. Wanneer een propje papier binnen het bereik kot van de sensor wordt de iris (opening) geopend via een stukje software.

Hoe het project is verlopen is vastgelegd is te lezen in het volgende document:

METHODISCH ONTWERPEN

De leerlingen waren erg trots op hun product dat ze dit gedemonstreerd hebben aan hun klasgenoten. Daarom is van dit product een les gemaakt dat ter beschikking wordt gesteld aan alle PIE-docenten met de voorwaarde dat het idee van het Vakcollege Eindhoven komt. Als er voldoende belangstelling is wordt het project ook in Elodigitaal.nl gezet.

Docenten handleiding
Lesbrief versie 1
Lesbrief versie 2